Az oldal belépésével megerősíti, hogy már elmúlt 18 éves.
Mádi Kör
A Mádi Kör eredetvédelmi egyesület célja
A Mád község közigazgatási területén található termőhelyeken a Mádi Kör egyesület tagjai által termelt borok minőségének biztosítása. továbbá a borok eredetvédelmének az egyesület által megalkotott követelményrendszer útján történő megteremtése, a község természeti értékeinek, a táj adottságainak védelme, illetve hogy a mádi bort, mint önálló fogalmat megteremtse és a piaci érvényesülését megalapozza.
Háromszintű mádi minőség- és eredetvédelmi rendszer
A mádi minőség- és eredetvédelmi rendszer háromszintű eredetvédelmi rendszer:
az elsőbe a községi, a másodikba a dűlőkből, a harmadikba a szőlőkből származó borok tartoznak.
Hozamkorlátozás
- a községi bor maximum 50 mázsa/hektár
- a dűlősnél 40 mázsa/ hektár
- a szőlőnél 30 mázsa/ hektár
Minősített
- községi bor hatévesnél fiatalabb szőlőből nem készülhet.
- dűlős nyolcévesnél fiatalabb szőlőből nem készülhet.
- szőlő megnevezésű tízévesnél fiatalabb szőlőből nem készülhet.
A Mád és a mádi dűlő borok hivatalos szabályzata
A „Mád” eredet megjelölés feltételei:
- új ültetvény esetén 4000 tőke/ha
- arról az ültetvényről készülhet eredetvédett bor melyet legkésőbb március végéig megmetszenek, legalább kétszer gyomtalanítják vagy kaszálják, megfelelő időben szüreteli és a botrytis cinerea gombán kívül más gombás vagy bakteriális fertőzést nem hordoz
- minimum 6 éves ültetvényről lehet szüretelni
- maximum 7500 kg/ha épp, érett szőlő (amennyiben a tőkesűrűség nagyobb mint 4000 tőke/ha úgy a termésmennyiség 1,4-es szorzóval számítandó)
- fajtaborok esetén 100% fajta azonosság
- felhasználható fajták: furmint, hárslevelű, sárga muskotály és ezek bármilyen arányú házasítása
- minimális potenciális alkohol 11v/v%
- bortípusok lehetnek: száraz, félszáraz, késői szüret, szamorodni, aszú, eszencia
- késői szüret, szamorodni esetén a maximum termés mennyisége hektáronként a technológiai érettségben mért tömeg fele lehet
- aszú borok esetén a maximum termés mennyisége hektáronként a technológiai érettségben mért tömeg 20%-a lehet
- 1kg aszúszemből max. 1,4 l aszúbor készíthető
- a nem borkülönlegességeket 0,375l, 0,5, 0,75l, 1,5l és az ettől nagyobb nemzetközi szabványnak megfelelő űrtartalmú üvegpalackban lehet forgalomba hozni
- borkülönlegességek esetén 0,375l, 0,5l, és 1,5l-es űrtartalom lehetséges, egyedi palack használatát a mindenkori választmány engedélyezi
- a palackok formatípusa 1,5 literes űrtartalomig a tokaj feliratú „tokaj antik” nevű palackformában lehetséges a száraz illetve a félszáraz borok esetén, illetve azonos arányokkal készülő mutációk
- fantázianév a csomagoláson megengedett, de dűlőnevet felsorolni csak a hátcímkén lehet
- a csomagoláson, a termelő székhelyének feltüntetése a 0,75l-es palackon maximum 5mm-es betűméretig lehetséges
A „Mádi dűlő” eredet megjelölés feltételei
A „Mád” eredet megjelölésű kategória az alábbi kiegészítésekkel:
- minimum 10 éves ültetvény;
- maximum 5000 kg/ha épp, érett szőlő;
- felhasználható fajták: furmint vagy hárslevelű, de ezen fajták nem házasíthatóak, tehát csak fajtaborok lehetnek;
- szárazborok esetén minimum 6 hónap hordóhasználat kötelező;
- bortípusok lehetnek: száraz, szamorodni, aszú, eszencia;
- a dűlő nevét kell a legnagyobb betűmérettel feltüntetni, a márkajelzés ettől eltérhet.
Borászatunk is a Mádi Kör tagja, hiszen a szőlőtermesztő területeink olyan mádi területen fekvő szőlőültetvények, amelyek fekvése, talaja, mikroklímája, kora, művelésmódja alapján megkülönböztetésre alkalmasak, és lehetőséget adnak egyedülálló borok készítésére.
Mantránk: „minőség a mennyiség felett”.
Kiemelkedően magas színvonalú előállítási körülmények, amelyek magukban foglalják a legfejlettebb eljárások, borászati technológiák alkalmazását, eszközeikbe való befektetést – mindez lehetővé teszi számunkra a legrangosabb borok életre keltését.